Speelruimte maken we samen | Gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht vroeg me om onderzoek te doen naar toekomstbestendig speeltuinwerk in Utrecht zodat zij nieuw stedelijk beleid kunnen maken.

In het onderzoeksontwerp Speelruimte maken we samen liet ik me inspireren door de architect Aldo van Eyk. Hij gaf zijn speeltoestellen geen specifieke functie maar maakte ‘tussenruimte’, plekken waar ‘iets’ kan gaan gebeuren. Zijn bekende ronde stapstenen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als bankje, maar worden spelend ook een eiland, een ruimteschip, of brandweerauto.

We ontwerpen een participatief actieonderzoek waarin we steeds ‘tussenruimte’ maken waarin ‘iets’ kan gaan gebeuren. Tussen mensen die elkaar anders nooit spreken, tussen concepten die tegengesteld lijken en tussen de vele uiteenlopende ideeën en praktijken van speeltuinbeheer in de stad.  We werken in werkplaatsen met meer dan honderd medeonderzoekers uit de speeltuingemeenschap aan een advies aan de gemeente.

Op een website is het hele proces stap voor stap te volgen, voor alle deelnemers, maar ook voor vele buurtbewoners en de gemeenteraadsleden die het proces met veel belangstelling volgen.

Samenwerking met Wouter Kesseler en Susan Verdonschot.

schermafbeelding-2016-11-20-om-14-20-18

schermafbeelding-2016-11-20-om-14-24-40